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‘ 1. Reference is made to Deparimenl of the Army Letter, file AGAM-P (M) 334
’ (24 Apr 62) COMPT-M(MP), subject: "Regnlations for the Formation and Use of Advisory
Conmd ttee,” dated 24 Aprll 1962,

2. Attached for information and guidance, Inclosure 1, is a copy of a letter
from the General Counsel of the Department of Difense to the President of the
Amcrican Ordnance Association, concerning the use of that Association's committeeg
or technical divisions to provide advice to the Depariment of Defense or 1ts sub-
ordinate organizations. The policy enmunciated in the General Counsel's letter,

relates to and supplements provisions of DOD Directive 5030,13, dated 20 April 1962, JLs

cited in paragraph 2 of reference 1 above, as a directive being issued to implement
?3 Becutive Order 11007. W}
¥ -
%. 3, Any questions regardling the utilization of the American Ordnance Associs-
g tion or similar organizations, to obtain advice and views on Depariment of the Army

problems may be referred to the undersigned, extiension 75902, or te any individual
serving as counsel or legal advisor to your organization.
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Sarll 17, 1962

Dear Mr. Trsiner:

In your letter of March 6, .762 to the Secretary of Defsnse,
you roquested (hat rertalp determinations be made with rsspect to
the technical divisions and special committees of your Association
under Executive Order 11007, dated February 27, 1262, entitled,
"Prescribing Regulatious {o- the Formation and 'Jse of Advisory
Committees''. This executiv~ crder I8 Linplemented within the Depart-
ment of Defense by DOD Directive 5030.13 which is currently being
revised to make it consistent with the above rxecutive order. How-
ever, it is not anticipated that the Departmment of Defense will relax
its more rigid ruales now aprlicable to the formation and use of indus-
try advisory committees.

The DOD Directiva, as well as the exacutive order, covers
those advisory committees which were specifically formed by or
utilizsed by the Deparument of Defense to obtain advice or recomman~
dations and for any other purpose. With respect to utilization of
advisory committees which are uct formed by the Department of
Defenss, the provisions of the DOD Directive and the executive order
apply only when an activity of the Department of Defense requests an
organination outaide of the Government to make the services of one

" or morse of its committees directly available to advise ths Department

or its subordinate agencies but only during the period when it is being
utilised by the department in the narie manner as a government-formed
adviscry commitiee.

The DCD Directive and executive order do not limit or circum-
acribs the way in which Department of Defense activitios seek advice
{rom organisations outside of the Government sxcept when a DOD
activity forms or utilizes 3 committee or other similar group for this
purpose, The fact that an organization, such as the American Ordnance
Assoclation, utilizes une of its cwn committees to develop advice or
recommendations on any matter referred to the Association by a De-
partment of Defense activity docs not mean ihat the Dapartmeat of
Defense has ''formed” or "utilised' that comraittee in the same manner
as & governmoent-formed s1visory committes.
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e regarsieg sav.. g ot ceootem endatinas,  The Amaricas Ordnance
Association, :is \echajce: diviaione ind committaes are not aubject 1o
the provisione of the [*OD Direciive and the exscutive order governing
advisory committees under su~» circamstances, DOD persomnel may
continue .- attend abpad particiys te in deliberations of the Association's
technical diviaione on any matter of interest to thelir agency provided
they comply with current DOD policies govsrning partic{pation of DOD
{iaiscn repreveniatives in activities of technical societios, nssociations
snd groups (DOD Directiva 5500.2). Commuaications between the
Goverament and the Association will be in writing.

Of course, the Department of Defense or its subordinate agencies
may, at any time, find it {n the public interest to roquest the Association
to make available to the Department the services of a specific Associa-
tion committes to provide advice directly to the Department or the sub-
ordinate agency coacerned on specific matters under considerstion. In
such cases, that committee would be utilined by the Department or the
subordinate agency concerned in the same masner &5 a goverament-formed
advisory committes and, therefore, would be subject to the provisions of
the executive order and the DOD Directive only during the peried that it s
baing utilized by the Department or subordinate agency concerned. The
Association committee, in this eveat, would be chaired by sad under the
control of & full-time salaried officer or employee during the period that
it is being atilizsed by tha Department or subordinate agency concorasd.
The Government chalrman would formulate the agenda, call the meetings,
aad keep and approvs verbatim transcripte of the meetings. Hes would
algo have the authority and be ressquired to adjourn any meeting of such
committes whenever he considered adjournment to be in the public
interest.

A copy of this letier is being forwarded to the Secretaries of the
Army, Navy and Air Force, and heads of other DOD agencies, so that
activities under their control will be guided accordingly. [f you have any
further questions with respect to ithis matter, please do mot hesitage to
refer them to me.

Sincarely,

ja/ CYRUS R. YANCE

Mr. J. E. Trainer, President
American Ordnance Association

Mills Bu.ding
Washingtos &, ™. O



