
I @eves. Manager 
1, operations Office 

Woodruff, Director 
lion of Operational Safety, HQ ii' 

ION EXPOSURE CRInRIA FOR WD PERSONNEL P f l  
'6 752 

, kindly s e n t  me copies of your memoranda dated December 4. 1964 and 
[il 19, 1965 t o  the  Defense Atomic Support Agency concerning waiver of 
,osure criteria. 

the f i r s t  memorandum you s ta te :  

"For this exercise ,  troops 16 years o ld  o r  younger should 
m t  sxceed 102 of  the quarter ly  exposure l i m i t  as allowed for 
troops o lde r  than 18 years." 

ording t o  AEC Manual Chapter 0524 an 18 year old atomic energy worker 
receive 1.25 rem f o r  the f irst  calendar quarter ,  2.5 rem t o t a l  f o r  
f i r s t  two calendar quarters,  3.75 rem t o t a l  for  t he  f i r s t  three cal- 

nr quarters ,  and 5 rem f o r  the year,  bu t  in  no case w i l l  exposure be-- 
e than 3 rem per  quarter .  ' It seems t o  me t h a t  we can do no l e s s  than 
s f o r  18 year olds  under tlie cognizance of the Department of Defense. 
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I w i l l  r e c a l l  t h a t  on August 25, 1962 there  was general  agreement between 
I and WD concerning rad ia t ion  exposures (copy attached).  This agreement 
s t i l l  in e f f e c t .  
se agreements because i t  was not a subjsc t  f o r  consideration a t  t h a t  time. 
ever, I f e e l  thar  the general philosophy a s  expressed i n  this agreement 
o holds f o r  18 year o lds ,  i.e. there should be "no unusual o r  unreason- 
e r i sks ."  

A statement about 18 year olds  d id  not enter  i n t o  

These men a re  ca l led  upon t o  perform t r u l y  hazardous tasks 
rhile i n  uniform and we Bee no compelling reason why they should be r e s t r i c t ed  
LO l e s s  than the c r i t e r i a  es tabl ished f o r  19 year olds .  
end that there  be no added r e s t r i c t i o n s  based on exposures to 18 year olds  
de rgo ing  m i l i t a r y  t ra in ing  under the d i r e c t  supervision of WD. 

In shor t ,  we recom- 

he subjec t  of 17 year olds  is m r e  d i f f i c u l t .  
aagical demarkation of ages in terms of permissible rad ia t ion  exposure. 
Some poss ib le  re levant  fac tors  a r e  tha t  there  is no provision i n  the rad ia t ion  

Obviously, there is no 
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gUre c r i t e r i a  for  17 year o ld  atomic energy workers, s ince  i t  is 
$ipated they w i l l  not be employed before age 18. Also,  as you know, 
' @ requires wr i t ten  consent of parents f o r  1 7  year olds  to e n l i s t .  

fore,  even though i t  i s  admittedly somevhat a r b i t r a r y ,  we recommend 
year olds not be in t en t iona l ly  exposed t o  rad ia t ion  l eve l s  tha t  

exceed permissible amouats for individuals i n  the general population. 
($1 

lL,chment: 

\n General Manager dtd 8/25/62 
1tr t o  Hon GWJohnson, NLC, MID 
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Dbfewe A t d c  Su;lport Ageacy 
Area 16 
N.+.ila Teat Si te  
Phrcury, Liwada 

Attontiour. Col. John J. Ieuar 

Subject: 

hu B i r r  

w Sa to admovledgo receipt of your luttsr raquaating 
perndsaiun to exceed tho qunrterly m u l a m  pemdurlbln 
paracme1 radiation expomure. 

Wdver of the 3 re= p r  quarter ia her* granted. liw- 
ever. exponure ehould not exceed 5 rem ;iOr personuel par- 
tiaptin8 iu the Cum Drop Operation-: 

fhi. waiver i m  for thasa peracmnel undnr the direct .up.- 
*Lion of tba DOIS Exerdm Mrector. 

B E C O W Y  OF TECHNICAL DATA AT Ul6a 

Very truly yours. 
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